Psykologhuset Aarhus

Et af Aarhus største og ældeste kliniker for psykologer

Par

Samvær/samliv
Ligesom en plante, der skal vandes og gødes, så skal et parforhold også holdes i live. Der skal være plads til at kunne dele følelser, og der skal tilføres liv i form af interesser og venner udefra.
Først gør forelskelsen måske sit indtog, og parret fascineres blindt af hinanden. Så kommer hverdagens realiteter ind og ødelægger den gode start. Men her kommer forholdet på sin prøve. Hvordan løser parret krisen, og kan forholdet også holde til modgang? Det er her, der er brug for at holde fast i parret ressourcer. Er der nok til, at det kan blive et vedvarende forhold, nok til at der er plads til andre - til børn?

Seksualitet
Seksualiteten afspejler nærværet eller mangel på samme mellem parterne. Den kan også afspejle elementer fra fortiden. Dette betyder, at man faktisk kan lære meget om sig selv gennem sin seksualitet, for det, man lægger over i partneren, er ofte udtryk for uopfyldte behov, længsler m.v. Bag en mands for hurtige sædafgang kan f.eks. ligge en angst for at hengive sig til kvinder. Det kan, der også bag en mands manglende evne til rejsning. Hvad grunden er, kan historien fortælle, og det er det, man kommer ind på i den psykologiske bearbejdning af ovenstående problematik. Kvinder, der har været udsat for seksuelle krænkelser eller på anden måde grænse-overskridende oplevelser, kan også få seksuelle problemer, fordi man ikke kan rumme oplevelsen. Forsvarsmæssigt splittes personen, som dermed mister styringen over kroppen og dermed seksualiteten.

Utroskab
Der er altid en grund til, at den ene af parterne laver et sidespring. Sædvanligvis opstår utroskab efter en længere tids utilfredshed i forholdet. Parforhold er måske blevet forsømt, fordi parterne har haft for travlt med andre gøremål, og konflikterne er ikke blevet taget op og løst. Så kommer eksplosionen. Det bliver opdaget, og tilliden mellem parterne er blevet ødelagt. Det er et meget stort arbejde at genoprette tilliden igen, fordi utroskaben bliver et brud, der betyder, at de gamle drømme brister. De forhold, der overlever en utroskab, kan komme styrket ud af det bagefter.

Hemmeligheder
Det er selvfølgelig ikke alt, man skal dele med sin partner, noget skal man beholde for sig selv. Men de vigtige ting i livet, som ens tanker og følelser omkring familien, arbejdet, interesserne, vennerne og historien er godt at dele med andre. Her kommer partneren ind som en vigtig del af dette engagement. Mennesker, der ikke får løst sine grundlæggende problemer og som følge heraf går imod parrets "kontrakt", sætter sit forhold på en prøve. Længere tids hemmeligholdelse af vigtige informationer som: Jeg elsker dig ikke mere, så jeg har mig en elskerinde, vores firma er ved at gå konkurs, så jeg har brugt en masse af vores fælles penge, jeg er ulykkelig, så jeg er blevet alkoholiker. For nogle bliver hemmelighederne selve livsindholdet, en upraktisk vane, der nedbryder personligheden.

Jalousi
Jalousi er en naturlig følelse, hvis man føler sig truet i sit parforhold som f.eks., hvis ens partner viser seksuel interesse for en anden. Mange er dog besat af en jalousi, der når højder, som er helt urealistisk i forhold til situationen. Det kan der være mange grunde til. En af dem kan være gamle traumatiske oplevelser, hvor den enkelte har mistet personer, som denne har været stærkt knyttet til. Mistilliden ligger derfor stadig på lur og styrer personen. Dette kan være tegn på, at vedkommende har et psykologisk behandlingsbehov, siden gamle oplevelser helt kan tage styringen over personen.